INGYENES házhozszállítás 20 000Ft-os termékrendelés felett!

Kérdése van? Hívjon minket! +36301602111

BellaBlog - Minden ami ruházkodás

A ruhatár nem raktár – tippek, hogyan tárold a ruháid

Barby
Barby
2021.01.20 10:20
A ruhatár nem raktár – tippek, hogyan tárold a ruháid

A hét napjai közül általában a vasárnap az, ahol az ember pihen, felkészül a következő hétre. Ha nehéz hét elé néz, miért is ne ajándékozhatná meg magát egy ruhadarabbal, amivel könnyebb azt a ronda hetet átvészelni? Csak senki sem számol azzal, hogy az élet rengeteg vasárnapot tartogat: ha mindegyik vasárnap után „egy nehéz hét jön”, érdemes azon is elgondolkodni, hogyan tároljuk ezt a sok „lélekerősítőt” a ruhásszekrényben. Itt vannak a mi tippjeink!

 

Először: szedj ki mindent, mérd fel a terepet – helyet és időt spórolsz magadnak

Mondanunk sem kell, hogy ez miért fontos. Mikor rendet teszünk magunk körül, mintha saját életünkben is rendet tennénk kicsit. Lelkileg is fellélegzünk. Ám a rendet is el kell kezdeni: a kipakolás során látjuk egyben, mennyi is a rendelkezésre álló hely a ruháknak – még akkor is, ha azóta már kétszer annyi van. Mármint nem hely, hanem ruha. Rakjuk tehát ki a ruhákat: így előkerülhetnek olyan egyedek is, amelyek hosszú idők óta a szekrény hátsó falát látták csak. Ez körülbelül olyan folyamat, mintha egy új, már kihalt állatfajra bukkannál rá a saját szekrényedben. Csak épp ez inkább ruhafaj – vagy mi. Ilyen eset nem egy van, ugyanakkor rendkívül gyakori, hogy egy rég elfeledett ruha újra szettünk kedvenc alkotóeleme lesz.

A szortírozással rájössz, mi az, ami még Te vagy

Ajánlott kategóriák: ingek, nadrágok, pólók, pulóverek – ne vigyünk semmit túlzásba, ne részletezzük agyon a csoportokat! Ha ez megvan, jöhet a dolog legfájdalmasabb része, a könnyes búcsú. Döntsük el minden ruhánkról, hogy fogjuk-e még valaha hordani (tűzzünk ki egy lehetséges időpontot erre), avagy nem. Legyünk őszinték magunkkal! Valószínűleg a 101 kiskutyás trikó, amelyet még 6. osztályban vettünk a piacon, már nem lesz soha a szettünk része. Ez esetben jöhet a dolog neheze: piac, bolhapiac, vásár, jótékony felajánlás. Legyen kategóriája a használhatatlan ruháknak is: szakadtak, túlságosan dohosak, régiek. Mondanunk sem kell, hogy mit kell kezdeni velük. Ha a piacos megoldásnál könnyek gyűltek a szemedbe, itt a folyók.

Lessünk be a szekrénybe: milyenek legyenek a vállfák?

Mindenképp olyan vállfát válasszunk a ruhatárolásra, amelyik nem rozsdásodik, így a ruha védve lesz a kellemetlen rozsdafoltoktól. A vállfákra a kabátok, dzsekik, blézerek és öltönyökön túl olyan ruhadarabokat aggassunk, amelyekről tudjuk, hogy jobban gyűrődnek, mint a hegységek. Aki földrajzból ötös volt, érteni fogja. A vállfán lévő bújtatókra pedig szoknyákat és blúzokat rakjunk! Jó szórakozás lehet párosítani: a vállfán elfér a napi szett is. Kapd ki reggel a szekrényedből és indulhat is a nap! Persze először vedd fel! Figyeljünk arra, hogy mit tárolunk a vállfán: egy kötött pulóvert nem érdemes például ott tartani, hiszen megnyúlhat. Rágógumit meg senki nem akar látni a szekrényében.

Ne zsákolj, nem vagy kosaras

A ruhatároló zsák sosem jó megoldás. Inkább szövetből készült termékeket válasszunk – ez azért is jó, mert a penésztől és egyéb gombáktól ruháink védve lesznek. A zsákokban azonban könnyebben penészedik a ruha. A tárolókosarakat ellenben ki lehet mosni egyszerűen és könnyen, jól is szellőznek. A nedvesség ezáltal kevésbé halmozódik fel az anyagban.

„Gondolkodj a dobozon kívül.”

A zsákról már volt szó, térjünk ki egy kicsit a dobozokra. Nincs magyar háztartás, ahol ne lenne egy szatyor tele szatyrokkal, és nincs magyar gardrób, ahol ne lenne egy doboz, amiben van még egy doboz. Ha dobozokban tároljuk a ruhákat, szintén számíthatunk némi károsodásra: sárga foltokat hagy a ruhákon. Miért? A papír cellulóztartalma miatt. A dobozokban inkább célszerű lábbeliket tárolni.

A miben már nem kérdés. Most jön a hol.

Az évben legalább kétszer cserélődnek a ruhák a szekrényben: télen és nyáron. Előbbi esetében a téli ruhák lesznek szem előtt, utóbbi esetében a nyárik. Nincs is ebben nagy meglepetés, szimplán ösztönösen előrébb hagyjuk az adott szezon ruhadarabját. Érdemes minden váltáskor legalább egyszer átvonulni a polcfelületeken portalanítóval. A ruhákat, mint a tartós élelmiszereket, száraz, hűvös helyen tároljuk! Lehetőleg ott, ahol a szellőzés is adott. A ház két sarkpontja - a pince és a padlás - tiltott zóna. Nem is kell ezeknél több: rágcsálók, rovarok, penész.

Utcanevek a gardróbban

Van, aki ezt a bekezdést reflexből átugorja, hiszen a hajtogatás egyszerű, mint az egyszeregy. De mi van akkor, ha nem ez a legpraktikusabb megoldás? Inkább görgessünk! És nem a bekezdésről el az egérrel - hanem a ruhákat! A görgetés ugyanis megakadályozza a gyűrődések kialakulását, ráadásul helyet is spórolhatunk vele. Érdemes emellett a tárolókat felcímkézni. Javasolt kategóriák: „Anya, nem láttad a kék pólómat?” – Ide kerülnek a házban talált kék pólók. „Nincs mit felvennem.” – Ide kerül a nagy semmi. Hiszen egy ilyen kérdést úgyis több dilemma követ. „Lusta voltam összepároztatni.” – Ide kerül a háztartás összes fekete zoknija. Viccet félretéve: a címkézés tényleg segít abban, hogy tájékozódjunk. Akárcsak egy városban, a gardróbban is kellenek „utcanevek.” Hogy tudjuk, mit hol keressünk.

Mielőtt visszapakolnánk a ruhákat, érdemes mindent kimosni. Így a rovarok is hosszabb ideig távol maradnak, a ruhák pedig megtartják frissességüket.

Köszönjük, hogy olvastál, találkozzunk legközelebb is!

Puszi: Barby