Kérdése van? Hívjon minket! +36301602111

BellaBlog - Minden ami ruházkodás

5 alapvető öltözködési tipp

Barby
Barby
2021.03.01 10:19
5 alapvető öltözködési tipp

A ruha teszi az embert, de az ember is teheti a ruhát. Mégpedig egyedivé. Cserébe pedig a ruha is azzá teszi az embert. Ez egy afféle szimbiotikus kapcsolat ember és ruha közt. De mielőtt bármiféle Alien-filmbe csöppennénk, a lényeg: elhoztunk 5 öltözködési stílust, és hozzá egy játékot is: nézz szét az utcán, és ezen 5 pont alapján találd ki, hogy az emberek melyiket viselik! A stílus sokat elárul arról, aki hordja. Olvass és játssz!

 

Formális

Listánk első helyén egy olyan hibrid áll, amely régen sokkal beazonosíthatóbb volt. Akin volt egy fekete nyakkendő, formálisan öltözködött. Ma már ez közel sincs így. Az elegáns öltözék éppúgy lehet utcai viselet, mint egy konferencia kötelező dresscode-ja. Viszont a pingvinstílus eléggé ódivatú: inkább számít giccsesnek, mint egyedinek. Sokkal több ruhát választhatunk egy boltban, minthogy megmaradjunk az egyszerű feketénél – egy ilyen színű öltönyben és nyakkendőben ma már hamarabb dolgozik az ember a titkosszolgálatnak. A fehér ing viszont továbbra sem árt. Az annyira casual, hogy mindenhez jól néz ki. De ne maradj meg csak és kizárólag egyetlen színnél. Ötvözz, hogy öltözz!

Félformális

Ha dolgozol, aztán este randid lesz, de közben meg is kell látogatnod a családot, mert megígérted, akkor ez egy sűrű nap, sok helyen kell jól teljesíteni. Ha jól számoltuk, legalább kétszer kéne ezekhez a programokhoz átöltözni. A félformális stílussal ezt a számot 0-ra redukálhatod. Miért? Mert a félformális egy sokkal lazább stílus. Belecsempészheted saját ízlésed, így egy randin sem fogsz világítani az asztalnál, de nem ütsz el a munkahelyi dresscode-tól sem. Kivéve, ha úszómester vagy: ott az úszógatya a dresscode. Az eleganciatőkét így veheted takarékra, de mégis elegáns maradsz közben. Ezt jobb helyeken is varázslatnak hívják, Te hívd csak egyszerű stílusnak. Egy laza kosztüm, egy színesebb sál – vagy a kettő külön. A kosztüm esetleg lehet sportosabb – netalán slim fit. Nappal színesebb, éjjel inkább sötétebb cuccok: ezzel rugalmasabban viszonyulsz a fényviszonyokhoz is.

Business casual

Listánk e pontja kisebb magyarázatra szorul, hiszen az első két listaelemet is a munkahelyi öltözködési szabályok határozták meg. De itt inkább a méretről van szó, semmint a koncepcióról. Vedd ezt egy plusz jó tanácsnak, esetleg kiegészítésnek az első két ponthoz: afféle 2.5-nek. Ha a méreted egy közepes L, akkor tegyél magadnak egy szívességet, és ne XXL-es kosztümöt vegyél. Ma már a sportosabb, slim-fit irányokba tart a stílus. Az elegáns, bő ruhák egyetlen célközönséget szolgálhatnak ki: a majálisok mutatványosait. A business casual stílust nagyon nehéz definiálni, de a fent leírtak talán jó kiindulópontok lehetnek. Ugyanakkor itt sem szabad leragadni a fekete és a fehér színeknél. Ha megvan a perfekt alapszett, máris visszatérhetsz az első két ponthoz és kombinálhatsz kedvedre.

Smart casual

A smart casual egyfajta informális öltözködési forma, amely egyaránt jó munkahelyre és a mindennapokra is. Egyre népszerűbb viselet nálunk is, amely a lezser és az elegáns formulákat ötvözi. E kategóriába rengeteg mindent belesorolhatunk, így a lehetőségek száma is korlátlan. Épp ezért a smart casual kulcsszava a játékosság: itt olyan kísérleteket engedhetsz meg magadnak, amelyeket az előző pontoknál nem nagyon. Azért egy piros pöttyös sálat egy aranycsíkos kosztümmel lehet, hogy továbbra sem célszerű felvenni. De beláthatjuk: ezeket külön-külön sem célszerű felvenni, hacsak nem karácsonyfának készülsz. Egy kosztüm, sportzakó itt is csodákra képesl! Inkább egy laza pólót vegyél a zakó alá, és meglátod: a kevesebb néha több. Ehhez a szetthez esetleg társulhat egy rövidgatya is jó időben. Furcsán hangzik, de hidd el, hogy passzol. Cipőviselet? A tornacsuka már sok, ellenben egy tengéreszcipő, egy Oxford vagy sneaker simán jöhet. FONTOS: NEM EGYSZERRE JÖHET!

Streetwear

A streetwear listánk azon pontja, amely nem akar több lenni magánál: hordod, ami jól esik. Mai szóval ez a viselet a normcore. Rengeteg irányzata van, és ha megpróbálnánk mindet ecsetelni itt és most, akkor nem cikket kapnánk, hanem doktori disszertációt az öltözködés témakörében. A stílus irányzatai közt iszonyatosan nagy az átjárás. Pólók, szűk gatyák, tág gatyák, lezser pulcsik, kötött pulcsik. Ha csak szeretnél leugrani a boltba valami rágcsáért, akkor általában ezt a stílust képviseled – csak eddig maximum nem tudtál róla. Ritkán láttunk embert a boltban öltönyben, amely színében direkt passzol a barackos joghurt csomagolásához.

Köszönjük, hogy olvastál. Akkor kezdődhet a játék: menj ki az utcára és sorold be az embereket ezen kategóriák alapján! Az élet stílus, a stílus viszont nem az élet. Inkább élj stílusosan!

Puszi, Barby